Ще падне ли забраната за производство на вино от директни сортове » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Ще падне ли забраната за производство на вино от директни сортове

Акценти

  • Въпреки забраната производството в домашни условия си продължава и до днес

От почти 20 години със закон в Европейския съюз е забранено производството на вина от директни сортове. Това са сортове създадени през XIX век в Европа, след като филоксера напада и унищожава почти всички лозя. С цел да се реши проблемът с тези упорити вредители от Северна Америка започва внос на резистентни към филоксера сортове. И до днес те се използват, като подложки за присаждане на културните европейски сортове Vitis vivfera. Тъй като тези устойчиви, нови сортове били засаждани и директно, за да се използва продукцията им за производство на вино те получават наименованието „директни сортове“. Така се нарича и първото поколение кръстоски, които се получават с някои от тях.

В периода между двете световни войни заради влошената икономическа обстановка и слуховете, че вината произведени от директни сортове са вредни за човешкото здраве в много страни в Европа забраняват производството им. Така от 1999 г. в ЕС със закон са забанени сортовете Ной, Отело, Жак, Исабел, Клинтън и Хербемонт. Във времето не са получени  доказателства за вреди нанесени от вино произведено от тези сортове. Всеки един от тях е различен със своята историята и изградени до момента традиции.

Въпреки забраната за производство на вина от директни сортове, валидна за страните членки на ЕС, производството в домашни условия си продължава и до днес. Много са любителите на тези напитки. Пример за това е австрийското вино Uhudler (Удлер), което законно може да се продава, като „плодово вино“. Подобни на австрийското вино има и в много други страни от Стария континент. Такива са виното Fragоlino (Фраголино) в Италия, Pazo Barrantes (Пасо Барантес) в Испания, Юрка в Словения или домашното Отело у нас.

През месец юни 2018 г. в Европейската комисия е внесено предложение за преразглеждане забраната за производството на вина от директни сортове. Дали то ще бъде прието и за коиот тях все още не се знае. В тази връзка е планирано провеждаето на среща-конференция на 6 октомври 2018 г. в Гюсинг, Австрия. Предвидено е над 30 винопроизводители от Австрия и съседните й държави да обсъдят проблемите свързани с производството, да обменят опит и да дискутират върху предимствата и недостатъците на предложението за отмяна на забраната за производство на тези вина.

 

Сродни публикации