Ще паднат ли цените на цитрусите » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Ще паднат ли цените на цитрусите

Акценти

  • Мароко доставя 170 000 тона мандарини в ЕС и заедно с това продължава да обогатява сортовия асортимент

Все повече расте потреблението, а с него и производството на цитрусови плодове

След броени дни ще посрещнем и месец декември, когато консумацията на цитрусови плодове ще се увеличи още по-голяма. Успоредно с покупките на плодове върви и кампанията по прибиране на реколтата в Италия. Току-що завърши сезонът в южното полукълбо, а от там доставките закъсняват.

Южна Африка

Данните за търговия с цитрусови плодове сочат, че Южна Африка изнася 550-600 000 тона портокали за ЕС. Тенденцията, която се наблюдава напоследък е, че има увеличение в потреблението на късните сортове. Интересното е , че се реализира както закъсняла реколта от Южна Африка, така и от производителите в Северното полукълбо. Въпреки това предпочитанията на клиентите клонят към африканските цитруси. Те обаче има как да бъдат задоволени, тъй като през последните 5 години площите с цитрусови плодове са увеличени с 9 000 хектара.

Средиземноморски регион

Предварителните прогнози за добивите на плодове в Испания, Италия, Египет, Турция и Мароко показват, че реколтата ще бъде с 5 % по-висока, достигайки 11,5 милиона тона. Въпреки това се очаква по-малък добив за Италия спрямо отчетените стойности за 2017 г. Анализаторите прогнозират 7 %, равняващи се на 1,5 милиона тона плодове. За разлика от италианското, испанското производство се увеличава с 13 %, достигайки 3,64 милиона тона. Два пъти по-богат реколта очакват мароканските производители. А данните сочат, че добивите ще достигнат 26 %, а именно 1,18 милиона тона. Стабилна се очертава производителността на Египет от 3,2 милиона тона. Повишение от 2 %, равни на 1,95 млн.тона, отчитат в Турция. Тук е важно да се уточни, че данните за Турция и Египет са само индикативни.

Лимони

Производството на лимони показва една тенденция на растеж, която в цифри се изразява с 18 % в Испания, Турция и Италия, достигайки 2,5 милиона тона. Отчетеният спад в Италия равняващ се на 7% (според прогнозите около 400 000 тона) се компенсира от увеличението в Турция. То е 29%, равняващи се на  800 000 тона. В Испания е 19%, т.е. 1,3 милиона тона.

Данните сочат, че производството на лимони се увеличава, както в Северното (Испания, Турция и Италия), така и в Южното полукълбо (Южна Африка и Аржентина). Така според прогнозите през 2022/23 г. вероятно ще има още 1,3 милиона тона лимони в светове мащаб, като само малка част от това количество ще бъде усвоена от преработвателната промишленост.

Мандарини сорт Клементина

Потреблението на мандарини показва много положителна тенденция на развитие. Мароко преживява силен растеж, като доставя 170 000 тона в ЕС и заедно с това продължава да обогатява сортовия асортимент. В Испания се наблюдава забавяне от 2 седмици заради проблеми с узряването. Това е довело до спад на цените на този етап.

Меки цитруси

Очаква се в Испания да има увеличение на продукцията с 15 %, а в Турция – с 7 %. Испания трябва да достигне 2,229 милиона тона, Мароко – 1,374 милиона тона, което е много близко до добивите на Турция (прогнозирани са 1,4 милиона тона). След тях се нареждат Италия с 800 000 тона и Израел с 223 000 тона. Средиземноморската продукция от меки цитруси е нарастнала повече, спрямо отчетеното през последния сезон. Общото производство е 6 милиона тона, което е с 18 % повече. Освен това сериозен ръст има в Италия, Израел и Мароко.

Грейпфрути

След слабата 2017 година ситуацията сега не е много по-добра. В Европа намалението е с 15 %, с общо производство от 414 000 тона в Турция, Израел и Испания. Причината за това е в спада отчетен от Турция, равен на 29 % или 190 000 тона. Обратното е при израелската и испанската продукции, които са 76 000 тона, както през миналия сезон. Значително се подобрява производството в САЩ, като във Флорида се очаква то да се увеличи с 44 % и с 29 % в Тексас, достигайки общо 483 000 тона.

 

 

Сродни публикации