Ще отпадне ли ДДС за родните производители на плодове и зеленчуци? » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Ще отпадне ли ДДС за родните производители на плодове и зеленчуци?

Акценти

  • "Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване."

Вижте както обясни заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов.

Проблемите на родните производители на плодове и зеленчуци не са малко. С цел тяхното решаване тази година след редица протести за заместник-министър на земеделието, храните и горите беше назначен Чавдар Маринов. В предаването „Здравей, България“ по NOVA днес той говори за възможността ДДС да отпадне за бъларските зеленчукопроизводители.

„Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще ги плати търговецът“, обясни Маринов.

Очакванията му са, с тази промяна да се подобри събираемостта на данъците. Такава вече е направена за житните и техническите култури, а  от НАП са я оценили като положителна.

Подобна промяна следва да повиши конкурентоспособността на българските производители.

Според родните стопани тя е добре дошла. Средствата, които сега те плащат за ДДС ще могат да бъдат реинвестирани в покупка на семена, препарати, заплати и др.

Чавдар Маринов коментира още, че у нас прекупвачите на плодове и зеленчуци преди крайния потребител са твърде много. Така удължената верига на доставка оскъпява още повече плодовете и зеленчуците.

Паралелно с това субсидиите, които се предоставят у нас са далеч по-ниски спрямо средствата, които предоставят в останалите страни от ЕС.

 

Сродни публикации