Ще останат ли земеделци в Турция » Съвети в земеделието

септември 27, 2023

Ще останат ли земеделци в Турция

Акценти

  • "Стигнахме до там, че внасяме и слама. Губещите са милиони земеделци и Турция", коментира още изданието

„Земеделците сеят кредити, жънат дългове“.

Това е заглавието на опозиционният турски вестник „Сьозджу“. Поводът за публикацията е Празникът на земеделците, както в Турция се чества ежегодно на 14 май.

„За 17 години дълговете на земеделците, наречени някога от великия лидер Ататюрк „господари на народа“, са се увеличили 40 пъти, като възлизат на 160 млрд. турски лири“, отбелязва изданието. „Продукцията им е обезценена, не могат да печелят, не могат да се изхранват„, допълва „Сьозджу“.

Според вестника само до преди 20-25 години Турция е успявала да покрие сама собствените си нужди от земеделска продукция, но се е провалила заради погрешни политики в сектора на селското стопанство.

Вестникът дава думата и на опозиционни депутати, разтревожени от положението на сектора. Йомер Фетхи Гюрер от Народнорепубликанската партия отбелязва, че не е достатъчно плащанията по кредитите на фермерите да бъдат отсрочени, а непременно трябва да бъдат премахнати лихвите.

Орхан Чакърлар от „Добра партия“ пък алармира, че броят на земеделците е намалял с 40% от 2008 г. досега. Ако не се откажем от вноса (на селскостопанска продукция) след 10 години няма да има кой да празнува 14 май, казва той.

Темата е водеща и за друго опозиционно издание – вестник „Айдънлък“. „На Празника на земеделците аплодисментите са за производителите“, пише вестникът.

За да оцелее секторът, му е нужно:

  • – планово производство и политики в подкрепа на производителите;
  • – понижаване цената на консумативи като торове и дизел;
  • – дългосрочни безлихвени кредити – мерки, за да се осигури непрекъснатост по веригата между производител и потребител.
 

За автора

Сродни публикации