Ще обуете ли маратонки от памук и царевица » Съвети в земеделието

октомври 03, 2023

Ще обуете ли маратонки от памук и царевица

Акценти

  • Първата партида от иновативните маратонки NPC UK Cotton + Corn sneaker вече е разпродадена

Reebok пуснаха на пазара разградими маратонки

Все повече расте броя на компаниите, които се замислят по какъв начин биха могли да помогнат за опазване на планетата. Различни са подходите им и иновациите, които внедряват с тази цел в производството си. Една подобна кампания предприема и Reebok. Световноизвестната марка планира да пусне на пазара продукт изцяло от растителни материали. Това е стъпка в правилната посока за реализиране на инициативата „Памук + царевица“, която бе обявена и стартирана през 2017 г. Идеята е да се премине към производство, в което се използват материали от растителен произход, а не базирани на петролна основа. По този начин от компанията планират да „прочистят“ производството си.

Предвидено е горната част на новия вид маратонки да е изработена изцяло от памук, при това органичен. Така ще се преодолее и проблема с пестицидите и хербицидите, които са част от състава на традиционния памук. Табаните на иновативните спортни обувки ще бъдат изработвани от продукт от царевица. Стелката пък ще бъде от рициново масло.

Очаква се първият продукт от тази линия да съдържа 75 % биологични материали. Той ще се нарича NPC UK Cotton + Corn sneaker. За доставка на био маратонките от Reebok работят в партньорство с DuPont Tate & Lyle Bio Products. Това е фирма създадена с цел разработване на биологични решения за различните видове пазари.

Иновативните технологии в това производство продължават да се развиват. От спортната компания споделят, че имат тричасов, напълно устойчив цикъл, предвиден за продуктовата линия Cotton + Corn. В него разглеждат производството, износването и последващата употреба. Целта е да достигне пълно компостиране на маратонките в края на цикъла им на износване. Така полученият компост ще се използва отново за производството на обувки.

От Reebok споделят, че първата партида от иновативните маратонки NPC UK Cotton + Corn sneaker вече е разпродадена.

 

Сродни публикации