Ще настояваме за по-високи компенсации за производителите на зеленчуци » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Ще настояваме за по-високи компенсации за производителите на зеленчуци

На извънредното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 5 септември в Брюксел, България ще настоява бюджетът за компенсации на производителите на плодове и зеленчуци, различни от ябълки и круши, да бъде увеличен.

Това се посочва в позицията на страната, одобрена днес от правителството, съобщиха от пресслужбата на МС.

На форума ще бъдат обсъдени мерките, които следва да бъдат предприети след въведената от Русия забраназа внос на селскостопански продукти от ЕС.

В позицията се казва, че въпреки малкия дял от общия аграрен износ на страната ни на селскостопанските продукти, включени в забранителния списък на Руската федерация, се очаква България да претърпи сериозни преки и косвени загуби от наложеното ембарго.

Най-силно засегнати ще бъдат секторите на плодовете и зеленчуците и на млякото и млечните продукти.

Бюджетът за прилагане на мерките по отношение на плодовете и зеленчуците, извън ябълките и крушите, трябва да бъде увеличен, като се използват възможностите на Резерва за кризи, се посочва в позицията.

Отчита се, че в сектора на млякото и млечните продукти забраната също ще доведе до загуби. Свиването на пазара на млечни продукти ще рефлектира върху изкупната цена на млякото, което ще окаже негативно влияние върху и без това чувствителния сектор на животновъдството.

В документа се казва, че мерките, предвидени за сектора на млякото и млечните продукти са неприложими за България. Затова страната ще настоява да се използва опитът от кризата в сектора през 2009 г. и да се приложи пряка подкрепа на производителите на мляко, с която да се компенсират претърпените загуби.

Припомняме, че Европейската комисия одобри извънредна помощ за производителите на плодове и зеленчуци, пострадали от руската забрана за внос на храни от ЕС. Бюджетът на мярката е 125 млн. евро. От тях 82 млн. евро са за производители на ябълки и круши, а 43 млн. евро – за останалите продукти.

 

За автора

Сродни публикации