Ще има повече стимули за развитие на малките и средни производители » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Ще има повече стимули за развитие на малките и средни производители

„Ще даваме повече стимули за развитие на малките и средните производители, защото това е формулата за излизане от кризата”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с представители на Съюз „Произведено в България”. Министърът беше категоричен, че приоритет за правителството е увеличаването на родната продукция както на българския пазар, така и на международния. „Няма спор, че каузата на България е земеделието. Трябва да го развиваме, защото 20% от населението ни е заето в този сектор”, подчерта министърът. По думите му, утвърждаването на българските стоки ще доведе до повече доходи на фермерите и повече заетост в селското стопанство.

 

Министър Греков сподели, че България е известна по света с качествените храни и прекрасните им вкусови качества. „Въпреки че продуктите са ни познати, при сериозната конкуренция на пазара трябва постоянна реклама. Нужна ни е агресивна реклама, която да подчертава предимствата на родните стоки”, подчерта министър Димитър Греков.

 

Той припомни, че в новия програмен период приоритет ще са малките и средни стопанства, които трябва да повишат конкурентоспособността си. „Освен със специалните мерки по Програмата за развитие на селските райони, те ще са стимулирани и от допълнителното плащане за първите хектари”, посочи министърът. Той допълни, че в подкрепа на производителите се предвижда изграждането на борси по Черноморието и на Дунава.

Източник: МЗХ

21 януари, 2014

 

За автора

Сродни публикации