Ще има обезщетения заради градушките в Българене » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Ще има обезщетения заради градушките в Българене

Акценти

  • Регистрираните земеделски производители ще получат финансова подкрепа в размер на 80% от направените разходи

В две направления ще бъдат осигурени финансови помощи заради градушката в село Българене.

Днес беше направен оглед на място в село Българене, където преди дни градушка нанесе сериозни щети. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заедно със зам.-министър Атанас Добрев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков посетиха селото. Огледани са нивите и селските дворове.

Вече е сформирана и комисия към областната и общинската служба „Земеделие“. Нейна задача е да опише и оцени щетите на място. Стопаните ще бъдат компенсирани в две направления по съкратена процедура. Регистрираните земеделски производители ще бъдат подпомогнати по линия на държавната помощ за компенсиране на разходите, причинени от неблагоприятни климатични събития. Финансовата подкрепа, която ще получат те е в размер на 80% от направените разходи.

Предвидено е по второто направление подпомагане да бъде осигурено за малките нерегистрирани стопани, чиято продукция в дворовете и градините е унищожена. Въз основа на оценката на щетите за тях ще бъде предоставено подпомагане по линия на държавната помощ de minimis. Тези стопани ще подават документи при кмета в общината.

 

Сродни публикации