Ще има ли риба, ако се източват язовирите сега » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Ще има ли риба, ако се източват язовирите сега

Акценти

  • Сега в язовирите е необходимо да има достатъчно вода, за да може хайвера, който хвърля рибата да се развие

БФРС предлага създаването на единен зарибителен фонд.

В Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) са получени няколко сигнала за източване на държавните язовири. Това се случва точно когато рибата хвърля хайвера си. Хората протестират срещу подобни действия и изтъкват, че маловодието по това време е от полза само на бракониерите.

Сега в язовирите е необходимо да има достатъчно вода, за да може хайвера, който хвърля рибата да се развие, а не да остане на сухо и да умре. Подадени са сигнали за източване на водите от язовирите „Александър Стамболийски“ и „Жребчето“.

Според БФРС е необходимо да бъде инициирана среща между Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Националната електрическа компания (НЕК), останалите държавни органи и неправителствените организации, които имат отношение към проблема.

Другото предложение на риболовците е с отчисленията от таксите за риболовни билети да бъде създаден единен зарибителен фонд. Те споделят, че сега зарибяването не се извършва по най-рационалния начин.

 

Сродни публикации