Ще има ли помощ de minimis за пчеларите » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Ще има ли помощ de minimis за пчеларите

Акценти

  • Необходимо е да се установи точното количество мед добито тази година

Все повече търговски вериги подкрепят българските продукти

Твърденията на пчеларите за  намалено производство на мед, най-вече заради климатичните условия тази година предстои да бъдат  проверени чрез допълнителни анализи. Възможно е след изясняване на реалното положение в сектора пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата de minims.

Това стана ясно по време на официалното откриване на Деня  на българския производител. Мероприятието се проведе в магазин на търговската верига „Метро“ в София. Събитието е част от кампанията на министерството “Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!”

Според министъра на земеделието, храните и горите има разминавания в представените данни за смъртност при пчелите  от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  и  тези на пчеларите. Информацията на БАБХ показва, че смъртността не е 30 %, а по-скоро около нула.

Необходимо е да се установи точното количество мед добито тази година. През 2017 г. е отчетен спад. В случай, че анализите покажат, че ниските добиви влошават сериозно финансовото състояние на пчеларите, ще им бъде предоставена единствената законово възможна  помощ по схемата de minimis.

За стабилизиране на сектора „Пчеларство“ са предприети редица мерки. Сред тях е и забраната за използването на неоникотиноиди. Това са вещества, които увеличават  смъртността  при пчелите. Въпреки това е нужно а се упражнява стриктен контрол за спазването на рестрикциите.

Метро

На събитието “Метро” представи обновения си щанд за пчелни продукти. Предлагат се 52 асортимента български мед. От компанията вече в продължение на две години разработват програма „Отгледано с грижа в България”. Целта й е да се осигури подкрепа на българските производители за създаването на продукти, които да запазят автентичния български вкус. Към момента в програмата участват 300 български земеделски производители с над 500 продукта.

Билла

По-късно днес се състоя и друго мероприятие за откриването на  магазин от още една голяма търговска верига – “Билла” в Пловдив. Там беше представена и новата им продуктова линия „Българска ферма“.  Нужно е качеството на храните да се запази, а българските продукти да утвърдят вкусовите си качества. Това обясни министъра, който гостува и на това мероприятие. По оперативни данни за последните три години са произведени над 210 хил. тона месо годишно. Прогнозите за тази година са още по-оптимистични.

Кампания „Българска ферма“  ще предлага в магазините само прясно необработвано свинско месо. То ще бъде незамразено и само от български производители. Очаква се скоро да се появят и пилешки пресни меса под същата марка.

 

Сродни публикации