Ще има ли обезщетения за стопаните на умъртвените прасета в село Жернов » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Ще има ли обезщетения за стопаните на умъртвените прасета в село Жернов

Акценти

  • Хората в 3-километровата зона са възмутени, че ветеринарите избиват животните им без дори да дочакат резултатите от взетите проби

Заради заплаха от АЧС евтаназираха всички прасета е селото.

Преди броени дни беше потвърдено огнище на Африканска чума по свинете. То е открито в стопански двор в село Жернов. С цел ликвидиране на заразата бяха предприети редица мерки, сред които и хуманно умъртвяване на животните в 3-километровата зона около селото.

Над 30 домашни прасета бяха евтаназирани от ветеринарните власти в 4 плевенски села, съобщи БНР.

В наблюдаваната зона, която е с радиус от 10 километра, започнаха клинични прегледи и лабораторен надзор.

Стана ясно, че обезщетения за умъртвените животни ще получат само стопаните, които са ги регистрирали.

Хората в 3-километровата зона са възмутени, че ветеринарите избиват животните им без дори да дочакат резултатите от взетите проби.

Собственик на животни споделят: „Три прасета ни умъртвиха. При положение, че е открита чума на онзи край, а нашите прасета са живи и здрави, първо ги умъртвяват и тогава вземат кръв. Нищо не ни обясняват. Казват, че не сме регистрирани като земеделски производители, нямаме марки на ушите и изобщо няма да ни дадат една стотинка, а на мен тези прасета ми излизат 700 лева. Такъв ужас не съм изпитвал. 23 години гледам прасета. Такова нещо никога не ми се е случвало“.

Предполага се, че заразата е пренесена от Румъния. По тази причина предстои поставяне на инсталация за дезинфекция на преминаващите автомобили. Тя ще бъде разположена на пътя към близкия ферибот Никопол – Турну Мъгуреле.

И стопаните в Жернов се оплакаха, че животните им за били умъртвени още преди да излязат резултатите от взетите проби. Повечето от местните смятат, че комари са пренесли заразата от северната ни съседка. В района насекомите са изключително много.

По данни на кмета на селото домашните прасета на територията на населеното място са общо 22. Според него напрежение сред хората не се наблюдава, но недоволството е голямо.

 

Сродни публикации