Ще има ли забрана за двойния стандарт при храните » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Ще има ли забрана за двойния стандарт при храните

Акценти

  • Мая Манолова призова евродепутатите да се включват в днешното окончателно обсъждане на забраната, а утре и в гласуването против двойните стандарти

Драстично са намалени глобите за компаниите, които не спазват законовите изисквания.

Предстои евродепутатите да обсъдят редица важни за гражданите на Европа проблеми. Сред тях са двойните стандарти, защитата на потребителите от подвеждащите рейтинги в онлайн пазарите. Законодателството ще трябва да измени четири съществуващи директиви за правата на потребителите:

  • за нелоялните търговски практики;
  • за правата на потребителите;
  • за неравноправните клаузи в договорите;
  • за обозначаването на цените.

Утре, на последната сесия на ЕП, трябва да бъде гласувана забраната за двойния стандарт при храните. Според новото законодателство в срок от две години Европейската комисия трябва да прецени дали този проблем следва да бъде добавен към черния списък с нелоялни търговски практики.

Днес в сутрешния блок на Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова говори по темата. Тя призова евродепутатите да се включват в днешното окончателно обсъждане на забраната, а утре и в гласуването против двойните стандарти. Манолова разказа, че е коментирала проблема и е потърсила съдействие от всички омбудсмани в ЕС, за да се осигури защита за потребителите.

Интересните промени по темата, които тя спомена засягат глобите и размера им, който драстично е намален. Той първоначално беше 10 млн. евро, а сега е вече 2 млн. евро. Промените до окончателното гласуване утре трябва да бъдат в защита на потребителите, а не на интересите на мултинационалните компании.

Манолова обясни, че според нея решението за забрана в края на мандата на настоящия ЕП би било показно за загрижеността на европейските институции. Това е въпрос на доверие, което у гражданите на ЕС трябва да бъде изградено с основание.

 

Сродни публикации