Ще има ли грозде тази година » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Ще има ли грозде тази година

Акценти

  • Почти в цялата страна има поражения по лозовите насаждения
  • С всяка следваща година нараства интересът на земеделските стопани към застраховането на реколтата

Нестабилното време през последните седмици, обилните валежи и градушките в части от страната оказват пагубно влияние върху селскостопанската продукция тази година. Към момента е трудно да се определи с точност какви са щетите, който са нанесени по лозовите насаждения у нас. Високата влажност е причина за зараждането и развитието на болести по лозите. Лозарите в страната се надяват неблагоприятните метеорологични условия да останат зад гърба им, за да могат през септември да реализират добра реколта.

Почти в цялата страна има поражения по лозовите насаждения, като най-пострадалите са тези в Шуменска област. Там щетите са върху 80 % от лозовия масив. Към момента няма данни за трайни поражения и унищожение на лозови насаждения в страната.

С всяка следваща година нараства интересът на земеделските стопани към застраховането на реколтата. Мерки с тази цел са включени в новата национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор, която е за периода 2019-2023 г. Към момента освен чрез застраховане няма друг начин за компенсиране на земеделските стопани претърпели загуби по лозовите си масиви.

Поради непостоянното време и честите валежи никой не може да направи прогноза за очакваните добиви и качество на продукцията тази година. Всички земеделски стопани в бранша обаче се надяват дъждовете да спрат, за да могат да реализират реколта с добри качества, който да отговарят на изискванията на пазарите у нас и в чужбина.

 

Сродни публикации