Ще има ли валежи през август и кога » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Ще има ли валежи през август и кога

Акценти

  • през първите десет дни на месец август са възможни превалявания от дъжд

Температури ще са около и над средите за месеца.

През месец август ще се радваме на летни температури и хубаво време. Очаква се в равнините средните месечни температури да се задържат между 21 и 24 градуса. По високите полета те ще са между 18 и 20 градуса, а в планинските райони – между 13 и 17 градуса. Тези стойности ще са близки до нормата за месеца.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) най-ниските температури през август ще бъдат между 9 и 14 градуса, а най-високите между 32 и 37 градуса.

По-неустойчива ще остане въздушната маса над страната в първите десет дни на месеца. Тогава са възможни превалявания от дъжд. В по-голямата част от страната температурите ще се задържат около или малко по-ниски от обичайните за периода.

Повече слънце и по-малка вероятност за валежи ще има около средата на десетдневието. Тогава и температурите ще се повишат над средните за периода. Въпреки това няма да достигнат екстремни стойности.

Относително стабилна ще се запази атмосферата през по-голямата част от второто и третото десетдневие.

Повече слънце ще има в дните от 10 до 20 август, когато и температурите ще се повишат спрямо първата десетдневка на август. Впоследствие те слабо ще се понижат, но ще останат близки до обичайните.

Близки до обичайните, дори леко по-високи ще останат температурите през третото десетдневие на август. След 25 август ще започнат постепенно да се понижават. Вероятност за валежи има около 22 август към края на месеца.

 

Сродни публикации