Ще има компенсации за унищожените земеделски площи » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Ще има компенсации за унищожените земеделски площи

Акценти

  • Компенсации в размер на 4 млн. лв. ще бъдат изплатени за площите, унищожени от природни бедствия

Министър Танева каза, че плащанията ще са по-високи за застрахованите площи.

Днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и вътрешният министър Младен Маринов ще направят оглед на пораженията от пороите и градушките в района на Свищов.

Стана ясно, че близо 70 хил. дка са пострадали в резултат от падналите вчера градушки и обилните порои. Екипи на областните дирекции по земеделие вече са започнали с огледите и обследват засегнатите площи.

Министър Танева обясни, че ще бъде предоставена държавна помощ за напълно унищожените земеделски земи. По-високи по размер ще са компенсациите за застрахованите площи. Тя коментира още, че на заседание на УС на ДФ „Земеделие“ е решено отварянето на тази помощ с бюджет в размер на 4 млн.лв.

Вече са обработени протоколите от миналата година, а се очаква до месец юни да бъдат изплатени и средствата на всички пострадали стопани.

Стана ясно, че до 23 май трябва да приключи кампанията за заявяване на площи за подпомагане без санкции. След това ще започне да тече срокът за санкции. Вече са подадени 107 хил. заявления, а заявените за подпомагане площи са близо 38 млн.дка.

На брифинг беше съобщено, че продължава работата по изграждането на новите ракетни площадки за противоградова защита. Такива се бъдат създадени на местата където няма.

 

Сродни публикации