Ще има държавна помощ de minimis заради евтаназираните овце и кози » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Ще има държавна помощ de minimis заради евтаназираните овце и кози

Акценти

  • Животновъдите ще получат обвързана подкрепа по директните плащания за 2018 г. в условията на форсмажорни обстоятелства
  • Следващите две седмици са критични за справяне с болестта

На 5 юли 2018 г. се състоя среща между представители на Министерството на земеделието, храните и горите и на браншовите организации на овцевъдите и козевъдите у нас. В резултат от щетите нанесени от чумата по дребните преживни животни фермери от засегнатите области изразиха своите тревоги и притеснения за претърпените загуби. Срещата беше проведена с цел обсъждане на предприетите мерки за справяне с болестта и нейното ликвидиране, както и възможностите за компенсиране на животновъдите.

За фермерите, чиито животни са евтаназирани заради болестта ще бъде отпусната държавна финансова помощ de minimis. Те ще получат обвързана подкрепа по директните плащания за 2018 г. в условията на форсмажорни обстоятелства.

Към момента регистрираните огнища и наблюдаваната около тях зона са с периметър 10-километра. За тези територии е препоръчително животните да бъдат поставени в оборен режим, за да се ограничи възможността им от контакт с други стада. Следващите две седмици са критични за справяне с болестта. Според експерти, ако не се появят нови огнища тя може да бъде овладяна.

На свои ред Европейската комисия е взела отношение по въпроса чрез издаване на забрана за търговия с живи животни и продукцията от тях, произведена на територията на заразените райони. Забраната не обхваща цели административни области, а само отделни общини, където има регистрирани случаи на заразени животни. В страната това са:

  • Област Ямбол – общини Болярово и Елхово;
  • Област Бургас –  общини Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево.
 

Сродни публикации