Ще изчезне ли местна българска порода свине » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Ще изчезне ли местна българска порода свине

Акценти

  • До момента от 55 000 животни у нас са останали едва 3 500 от породата Източнобалканска свиня

Източнобалканската свиня е застрашена от Африканската чума по свинете

Големи са опасностите, които крие Африканската чума по свинете. Болестта е не само икономически разрушителна, но би могла да доведе и до унищожаването на Източнобалканската свиня. Това е българска порода с дългогодишна история. Ако болестта навлезе в страната ни заплахата за изчезване на този вид прасета ще стане неимоверно голяма. Все повече стават огнищата на зараза в северната ни съседка. Все по-близо се появяват те и до границата ни, а ваксина за защита няма.

В Румъния Африканската чума по свинете навлиза от Украйна, като досега регистрираните огнища са достигнали 725 на брой в 156 населени места. Преди дни такова беше обявено и в най-голямата свинеферма в страната, където предстои умъртвяване и унищожаване на 140 000 животни.

Източнобалканската свиня е единствената аборигенна (местна) порода в България. До момента от 55 000 животни у нас са останали едва 3 500. Те се отличават с черния си цвят и високите здравословни показатели на месото и сланината. Животните се отглеждат само пасищно в гори с широколистна растителност. Разпространени са в по-малко от 5 % от общините в страната.

Завършиха телената ограда по границата ни с Румъния

Заради опасността от навлизане на болестта на територията на страната ни бяха въведени редица мерки за недопускане разпространението й. По сухопътната ни граница с Румъния беше изградена телена ограда за защита от набезите на диви свине. Забранен е вносът и транспортът на свинско месо и продукти с или от него. Постоянно се извършва дезинфекция на влизащите в страната ни превозни средства.

 

Сродни публикации