Ще гледаме домати по покривите » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Ще гледаме домати по покривите

София е част от проекта ТУРАС за устойчива урбанистична среда, заедно с 11 други европейски столици сред които Лондон, Брюксел и Дъблин, пише „Телеграф”.

Една от мерките в този проект е свързана с използване на покривите на сградите за отглеждане на растителност, дори и на зеленчукови култури. Целта на ТУРАС е местните власти, съвместно с университети и търговски предприятия да решават проблемите на пренаселените мегаполиси като липса на достатъчно зеленина, недостиг на природни ресурси и мръсния въздух.

Българската столица, съвместно с Варненския свободен университет ще се насочи към ограничаване на неконтролируемото нарастване на прииждащите в София. Предвижда се занапред градът да расте към Стара планина, като строителството се планира внимателно, а не безразборно, както ставаше през последните 20 години.

В тази връзка ще се вземат мерки като преразглеждане на таксите за издаване на строителни разрешителни и за въвеждане в експлоатация на нови сгради. Парите за тези такси ще са в пъти повече за южните презастроени райони и преференциални в новите северни райони на столицата.

Планира се и изграждането на нова трамвайна линия или дори нещо от типа „градски влак”. Ще има и специална защита на зелените зони, които в последните години се превърнаха в апетитни строителни парцели.

 

За автора

Сродни публикации