Ще бъдат ли събрани санкциите за къщите за гости » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Ще бъдат ли събрани санкциите за къщите за гости

ЕК може да удържи от средствата за следващи плащания към България, обясни Мирослав Найденов.

В края на май ВАС излезе с решение по казуса с къщите за гости, изградени с европейски средства. Тогава методиката за определяне на санкциите по проектите за къщите за гости беше определена като нищожна. За коментар по темата днес гост в предаването „Тази сутрин“ по bTV беше бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Той изрази надеждата си, че санкциите ще бъдат за сметка на злоупотребилите с евросредствата. Найденов обясни какво всъщност се случва при установяване на нарушение при изпълнение на подобен проект. Според разказаното от него ДФЗ трябва да констатира нарушение. След това за него да трябва да бъде определена санкция въз основа на методиката, която ВАС отмени. Така на практика излиза, че има установено нарушение, но няма възможност за събиране на парите заради решението на ВАС.

Мирослав Найденов коментира още, че тази методика според него е разписана през 2016 г., когато шеф наДФЗ беше Румен Порожанов. Той изрази становището си, че случилото се тогава е правен пропуск, защото шефът на ДФЗ има делегирани много права, но е пропуснато това да издава нормативни актове. Найденов предположи още, че Порожанов е сложил подписа си след още 10 преди неговия. Според ВАС обаче този документ е трябвало да бъде подписан или от министър, или от Министерски съвет. Изпълнителният директор на ДФЗ не е бил в правото си да утвърди подобна методика.

Възможни ли са законови промени със задна дата?

Найденов разказа, че още миналата седмица Комисията по земеделието в Народното събрание е предприела поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители. Съгласно тези изменения шефът на ДФЗ следва да бъде упълномощен да издава подобна наредба. Още по интересното е, че ако тази корекция бъде приета, тя ще влезе в сила със задна дата. Така всички санкционирани ще влязат в обхвата на закона. Мирослав Найденов е коментирал това с юристи и обясни още, че са възможни няколко сценария за развитие на ситуацията. По-притеснителното според него е, че в подобна ситуация недобросъвестни бенефициенти с добри адвокати биха могли да се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Напълно възможно е, ако санкциите не бъдат събрани от недобросъвестните бенефициенти да останат за сметка на републиканския бюджет. Те няма да бъдат признати като разходи от страна на ЕК и ще бъдат удържани от следващи плащания към държавата, коментира още Найденов

Той обясни, че тази методиката засяга всички нарушители на правата на ДФЗ. Необходимо е да се регулира процеса, за да не се увеличат загубите за страната ни. Стана ясно, че наложените санкции са 10 млн.лв, но не се знае колко от тях са върнати. Освен това, съгласно настоящото законодателство, тези средства не трябва да се връщат от бенефициентите. Ако това не се промени може би няма да бъдат събрани въобще.

 

Сродни публикации