Шуменци вече прибират дървата за огрев » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Шуменци вече прибират дървата за огрев

Акценти

  • От горското стопанство в Шумен ежегодно осигуряват на хората между 12 000 и 13 000 куб.м. дърва

Повече от половината от заявеното количество вече е осигурено

С наближаване на зимните месеци се увеличава и търсенето на дърва за огрев. По данни на ДГС-Шумен на хората в селата от областта ще им бъдат осигурени 8 100 куб. м. дърва. Заявките са подадени и вече са в процес на изпълнение. 5 800 куб. м. са осигурените и предоставени вече дърва за огрев. Според специалисти остатъкът от поисканите количества би могъл да бъде добит, ако метеорологичните условия го позволят. При хубаво и сухо време в гората може да се работи и до края на месец ноември поетите ангажименти могат да бъдат изпълнени. Така в началото на отоплителния сезон хората ще разполагат с дървен материал, за да посрещнат студените зимни дни.

От ДГС обясняват, че към момента работят по изпълнението на поръчките подадени през месец януари 2017 г. С всяка година от стопанството отчитат увеличение на броя лица подали заявка за дърва за огрев. Първо обаче се изпълняват поръчките към хората в селата, тъй като там няма работещи борси за дърва и въглища. За разлика от тях шуменци целогодишно имат възможност да закупят желаните количества суровина за отопление от борсите в града.

От горското стопанство в Шумен ежегодно осигуряват на хората между 12 000 и 13 000 куб.м. дърва. По техни данни кубик дърва от склад в гората се предлага за 57 лв. с ДДС.

 

Сродни публикации