Шуменският екарисаж заработи отново заради АЧС » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Шуменският екарисаж заработи отново заради АЧС

Акценти

  • Втори по ефективност е методът на изгаряне в екарисажите, след него се нарежда и загробването

От БАБХ още не са платили 8 млн.лв. стари задължения за работата на съоръжението пред изминалите години.

Покрай разпространяващата се Африканска чума по свинете нашумя и проблемът с неработещите у нас екарисажи. В интервю за предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ коментар даде и Мирослав Александров, съобщи БНР. Той е управител на най-големият екарисаж в страната, а именно Шуменския. Александров обясни, че принудителното затваряне на съоръжението е в резултат от обслужването на икономически интереси.

Година и половина екарисажът не е работил. От 31 юли той отново е отворен и вече може да участва в обезвреждането на умъртвените прасета.

Изгарянето на животинските трупове в мобилни инсинератори е сред най-ефективните методи за борба с епидемии. Начинът за изпълнението му е урегулиран в Европейските регламенти.

Втори по ефективност е методът на изгаряне в екарисажите, след него се нарежда и загробването.

Според Мирослав Александров загробването на животните у нас е избрано като метод, тъй като тази дейност ще се заплати.

“Ако някой е решил да обслужва икономически интереси, т.е. средствата да бъдат насочени към дадена компания, а не към екарисажа, логично е да прескочи това второ място и да отиде направо на трето“, обясни той.

Екарисажът в Шумен е запазил капацитета си. Очаква се държавата да му възложи ангажимент по изгарянето на животински трупове. Александров припомни, че за работата на съоръжението през изминалите години, от БАБХ все още имат да изплащат 8 млн.лв.

До 31 юли в 20-километровата санитарна зона около свинекомплексите земеделските стопани трябваше доброволно да умъртвят прасетата си. В тази връзка от БАБХ днес започват проверки.

За стопанствата в Южна България този срок е 2 август, но днес се очаква хората в Пазарджишко да излязат на протест именно заради несъгласието си с тази заповед.

 

Сродни публикации