Шефът на „Винпром Карнобат“ с обвинение и за източване на средства по ПРСР » Съвети в земеделието

ноември 30, 2022

Шефът на „Винпром Карнобат“ с обвинение и за източване на средства по ПРСР

След като беше проведена спецакция, във връзка с измами на млади фермери, от прокуратурата изнесоха повече информация по случая. 8 лица са обвинени за престъпно сдружение с цел злоупотреби с еврофондове. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, цитиран от ИА Фокус.

„Ще изнеса информация за разследване, наблюдавано от Специализираната прокуратура, като определени действия се извършиха основно през вчерашния ден. Бяхме подпомогнати и от ДАНС и МВР“, обясни той. „Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение, чиято основна „търговска дейност“ е злоупотреби с фондове на ЕС.“ Това заяви заместник гланият прокурор.

„Обвиненията са за престъпно сдружение за всички от тях и в различни конфигурации има различни обвинения за злоупотреби с фондове на ЕС“, съобщи още той. Гешев обясни, че става въпрос за програми, касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята. „Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“, допълни той. „По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие“ за плащане 11,5 млн. лв. В резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с ДФ „Земеделие“,  не са платени 2 млн. лв.“, обясни зам. главният прокурор.

Обвинените за злоупотреба с еврофондове са свързани с бизнес империята „Карнобат“.

„Фирмите, които са кандидатствали по двете програми – касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята, формално не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята „Карнобат“, така  да я наречем. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия,са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица“, коментира Гешев.

Предстои да се уточни какви ще бъдат мерките за отклонение на обвинените. Пет от тях са задържани за 72 часа. Шестият е Миню Стайков. Другите двама са извън страната. Предстои да се предприемат мерки по призоваването им.

Ако се установят и служители на ДФ „Земеделие“, които са участвали в схемите или са осигурявали „чадър“, те също ще бъдат привлечени като обвиняеми.

 

Сродни публикации