Шестима шефове от Фонд "Земеделие" са арестувани след спецакция » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Шестима шефове от Фонд „Земеделие“ са арестувани след спецакция

Акценти

  • Зам.-шефът на Държавен фонд "Земеделие" и директори на дирекции също са задържани

Задържани са шестима служители на Държавен фонд „Земеделие“, обяви на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

Тази сутрин започнаха действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с досъдебното производство срещу Миню Стайков. Той е обвиняем като ръководител на престъпна група, за участие в която са задържани още 7 лица. Стайков е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Групата е разследвана за злоупотреба с евросредства в размер на приблизително 18 млн. лева.

„За да се случи това нещо, е оказано съдействие от служители на ДФ „Земеделие“. Те не са изпълнили служебните си задължения, като до този момент са налице данни и доказателства за престъпления по служба, извършени от длъжностни лица от фонда“, обясни прокурор Гешев.

Освен работните кабинети, претърсени са и домашните адреси на шестимата служители, а сред тях са заместник изпълнителният директор и директори на дирекции.

Те са задържани по Закона за МВР за срок от 24 часа, а прокуратурата предстои да прецени на колко от тях ще повдигне обвинение, както и какви мерки за неотклонение да им поиска от съда.

„Действията, които се разследват, са от времето, когато изпълнителен директор на фонда е бил Румен Порожанов. Към момента няма доказателства, които да го ангажират към наказателна отговорност. Ако бъдат събрани такива, ще бъдете уведомени“, обясни още прокурор Гешев.

 

За автора

Сродни публикации