Швейцария забрани вноса на свинско месо от България и Румъния » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Швейцария забрани вноса на свинско месо от България и Румъния

Швейцарските здравни власти издадоха предписание за забрана на вноса на живи свине, свинско месо и месни продукти от България и Румъния, както и от отделни региони в Хърватия и Латвия.

Мярката, която влиза в сила от днес, е превантивна и цели недопускане на разпространението на болестта африканска чума по животните, пише швейцарското издание Le Matin.

Изданието припомня, че Световната организация по въпросите на здравето на животните е сигнализирала в края на юни за две огнища на африканска чума в Латвия, близо до границата с Беларус. В три от мъртвите животни е открит вирусът на заболяването.

От 2007 година насам периодично избухват огнища на заболяването, като сред засегнатите територии са Балканският полуостров и части от Русия, пише още швейцарското издание. 

Заради появата на африканска чума в страни от ЕС през пролетта Русия забрани вноса на свинско месо и продукти от всички държави в общността.

Заболяването не се предава на хората, но е много опасно за животните и нанася големи щети за сектор „Свиневъдство“– заболеваемостта и смъртността са високи. Болестта обикновено се пренася от диви прасета, а не от домашни.

 

За автора

Сродни публикации