Шафранът измести тютюна в Кърджали » Съвети в земеделието

декември 09, 2019

Шафранът измести тютюна в Кърджали

Акценти

  • Амбицията е до края на годината България да има над 100 свои продукта от шафранов минзухар

Стартира беритбата на шафрановия минзухар, от който се прави най-скъпата подправка в света.

Растението цъфти сега. При добро време прибирането на реколтата продължава до края на ноември, пише БНР.

Двойно по-висок ръст на производството се очаква в района на Кърджали. Там преди години бяха засети първите в страната количества с шафранов минзухар. Увеличени са и площите с тази култура. Интерес към нея има вече и в райони, известни с традиционния тютюн.

В началото производителите в региона са били 15, сега техният брой е 45.

„Едно семейство, което преди се е занимавало с 4-5 декара тютюн, е изкарвал по 8000 – 10 000 лева. Същото семейство, ако има 1 декар засят шафран, ще има същите приходи. Работата за шафрана е един месец, докато за тютюна е от март от края на декември“, обясни Хасан Тахиров, който е производител и председател на Националната асоциация за производство на шафран. По думите му търсенето на шафран на световния пазар е много голямо.

„Тази година сключихме договор с Китай – за готовия продукт, за шафранови луковици, за чайове“, съобщи Тахиров.

Амбицията е до края на годината България да има над 100 свои продукта от шафранов минзухар. У нас вече се произвеждат чай, бисквити и напитки.

Според резултатите от дадените в международни лаборатории проби произведеният у нас шафран е с най-високо качество.

 

За автора

Сродни публикации