Шафранът е предпочитан от земеделските стопани в Кърджалийско » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Шафранът е предпочитан от земеделските стопани в Кърджалийско

Акценти

  • В последните 40-50 години климатичните услови у нас са се променили и позволяват отглеждането на шафранови минзухари

Хората предпочитат да отглеждат култура, която им осигурява по-високи доходи.

Земеделските стопани в Кърджалийско вече се преориентират в избора си на земеделски култури. От няколко години хората сеят шафран заради добрите приходи и благоприятните условия за отглеждането му у нас.

Качеството на българския шафран е много високо. Той е все по-търсен и желан продукт от страна на Китай. Именно заради добрите характеристики на родната продукция и Пекин вече проявява интерес. Индия също търси начини да инвестира в производството на шафран у нас, но паралелно с това иска и български луковици.

В последните 40-50 години климатичните услови у нас са се променили и позволяват отглеждането на шафранови минзухари. Хората разказват, че добивите от декар трябва да достигнат от 2 до 2,5 тона. Килограм шафран се продава за 7 евро, така от декар се изкарва по около 14 000 евро. Добре е да се започне със 100 кв.м. За засаждането им са необходими близо 4 000 луковици, а приходите са около 1 200 лв. Година по-късно добивите вече се увеличават пет пъти и достигат до 250 кг. Тогава и паричните постъпления нарастват до 3 500 лв.

 

Хората разказват, че шафрановите минзухари се гледат лесно и не са капризни. През месеците май-юни се изкореняват луковичките, а през ноември от цветчетата вече идват и приходите. На практика земеделците  на декар засаждат 100-120 кг луковички. Ако от тях се родят по две могат да се заделят за отглеждане за следващата година, а остатъкът да се продаде. Луковичките струват от 20-35 л/кг. Приходите от шафран също са добри, от 200 гр. може да се изкарат около 1 000 лв.

 

Сродни публикации