Чумиза » Съвети в земеделието

Чумиза

ЧУМИЗАТА ДАВА ОТЛИЧНО СЕНО, МОЖЕ ДА ЗАМЕСТИ МЛЯКОТО

Това е сравнително слабо позната култура за българските специалисти и производители. Произхожда от Китай и Манджурия, където се отглежда от древни времена. Там чумизата (китайско просо) е основна зърнена и фуражна култура след ориза. Местните жители почти не приготвят сено, а за основна храна на конете им служи чумизената слама. У нас това растение е пренесено най-напред в Кочериново, Кюстендилско, след Втората световна война.

Зърното на чумизата по хранителна стойност и особено по съдържание на белтъчини и мазнини превъзхожда доста фуражни култури.

Брашното на някои сортове успешно може да се примесва (до 15 на сто) към пшеничното, без това да влошава качеството на хляба. Чумизата е значително по-богата на суров протеин и безазотни екстрактни вещества в сравнение с всички останали житни зърнено-фуражни растения, а по съдържание на мазнини отстъпва само на царевицата и овеса.

Освен тези си качества зърното на това растение има и още едно свойство, проверено в многолетния народен опит. В известен смисъл то успешно замества кравето мляко, което в миналото китайците почти не са използвали. Към него са прибягвали младите майки, които не са могли да кърмят новородените си с майчино мляко. Неслучайно една китайска поговорка гласи: „Ако си в безизходно положение, ще ти помогне чумизата.“ От нейното брашно, смесено с вода, без сол, се приготвя рядка каша. Майката редовно пиела от това питие, след което млякото й вече било предостатъчно за отглеждането на бебето.

От чумизата се приготвя чудесно сено, което не отстъпва по качество на сеното от бобови растения. Отглежда се освен за зърно и за зелена маса, която може да се силажира самостоятелно или заедно с други растения. Добиват се до 3000 кг зелена маса от декар, 500-600 кг сено и около 350 кг зърно, а при благоприятни условия – и до 500 килограма.

Чумизата е топлолюбиво и доста сухоустойчиво растение. По издръжливост на почвена и въздушна суша тя отстъпва само на
соргото. Издържа на краткотрайно застудяване до минус 1 -2 градуса. Засява се през пролетта, когато опасността от слани е преминала – от началото до средата на април, когато се сее и царевицата. В сравнение с другите зърнено-фуражни култури чумизата се напада значително по-малко от вредители.

Всичко това прави чумизата перспективна фуражна култура, подходяща за стокови производители и за любители. Тя с успех може да се отглежда навсякъде в страната. Това ценно и непретенциозно растение без съмнение заслужава по-голям интерес. 

 

Свързани новини