Чуждестранни производители с интерес към инвестиции в Плевенско » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Чуждестранни производители с интерес към инвестиции в Плевенско

Има повишен инвестиционен интерес към Плевен и региона от производители от Германия, Франция, Пакистан, Република Корея и Китай, заяви областният управител Илиян Йончев, цитиран от БТА. Той уточни, че областната администрация, съвместно с общинските ръководства, предприема всичко необходимо, да бъдат създадени условия за реализиране на проектите, които ще разкрият хиляди нови работни места.

Така например пакистанска фирма с представителства в Дюселдорф и в Барселона е заявила желание да построи текстилна фабрика. Според интереса на инвеститорите, които произвеждат спортни облекла, кожени изделия и други дрехи, е предложен терен от 120 дка в община Кнежа. Предприети са мерки за осигуряване ток, вода и газ. Намеренията им са в първия етап да бъдат наети 1600 души, а след 4 години – над 6500. Предвижда се инвестиция от 42 млн. евро.

Областната администрация оказва съдейства и на инвеститор от Република Корея, който планира да вложи 85 млн. лв. за 5 години в бившето поделение край Телиш, което е в системата на индустриалните зони у нас. Проектът предвижда завод за производство на гъби, а в бъдеще и на „био-кокошки“, поясни Йончев. Идеята е първоначално да бъдат наети 100 работници, а по-късно – до 600. Работата по проекта напредва, осигуряват се оборудване, ток, вода, работи се по възстановителни дейности на инфраструктурата, допълни областният управител.

Инвеститор от Германия пък е предложил да създаде високотехнологична ферма за 500 крави край Плевен. Той е получил предложение да инвестира за развитие на тази дейност на територията на община Пордим.

Според областния управител наближава времето да бъдат рестартирани и проекти за електроцентрали в общините Никопол и Белене, за което са проявили интерес инвеститори от Китай.

Йончев припомни, че големи чуждестранни и български инвеститори вече работят по свои проекти – в Плевен се строят заводи за кабели и за малц, а в Долна Митрополия – за олио.

 

За автора

Сродни публикации