Чужденците масово изкупуват ниви в страната » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Чужденците масово изкупуват ниви в страната

Чужденци масово изкупуват ниви в страната, съобщиха земеделци. „Интересът е предимно към зърнопроизводство”, коментира зам.-председателят на браншовата асоциация Ангел Вукодинов.

По думите му в земеделски земи у нас инвестират много испанци, италианци, британци и китайци. Те избират да облагородяват районите край Враца, Видин, Монтана, Пловдив и Добрич. Вукодинов допълни, че световното производство на зърно е в подем и затова интересът към отрасъла е голям. Той изтъкна, че българското земеделие има потенциал и трябва да се дава възможност за неговото развитие.

От бранша уточниха, че чуждият интерес към земеделието у нас се дължи на ниските данъци и евтината работна ръка. Предприемачи от различни краища на света се ориентират главно към производството на хранителни продукти. В последните няколко месеца чужди вложения бяха направени и в много лозови масиви в страната ни.

Британци, американци и французи купиха лози и произвеждат вино у нас, което изнасят в чужбина. Наблюдава се засилен интерес към хранително-вкусовата промишленост от страна на азиатци. „Китайци имат интерес да изкупуват цели бизнеси у нас и след това да изнасят стоката навън”, добавиха анализатори.

Според експертите именно потенциалът на родното земеделие води чужденците у нас. Инвестициите в селското стопанство са тенденция и в световен мащаб, като значително нараства търсенето на плодородни земи. Затова и много чужди фондове напират да изкупуват български ниви, а собствениците им са готови да ги продадат заради атрактивните оферти.

Освен към българската пшеница и грозде интерес се наблюдава и към българското производство на пилешко месо, казаха още фермери. Наши производители имат дистрибутори зад граница, а има и компании, които изкупуват българския продукт и след това го пакетират в чужбина.

 

За автора

Сродни публикации