Чужденците вече избират по-високата категория българските вина » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Чужденците вече избират по-високата категория българските вина

Акценти

  • Производителите от Родопската яка са отчели среден добив от декар в диапазона от 550 до 600 кг

Тази година добивите на грозде ще позволят да се произведе вино в количества близки до миналогодишните

Края на гроздобера наближава, а с него става все по-ясно каква ще се окаже тази година за производителите от Родопската яка. Там са отчели среден добив от декар в диапазона от 550 до 600 кг. Много от стопаните в региона са извършили многократни пръскания на лозовите масиви. В резултат на добрата грижа реализираните загуби за 2018 г. са в размер на 10 – 20%. По-голямата част от използваните препарати са били против влагата, която през летните месеци беше в изобилие. Третирането за защита на лозовите насаждения е извършено до голяма степен през пролетта и в началото на лятото, и то по няколко пъти.

На този етап се извършва последната беритба на късен мавруд, който е със захарност, средно 25,5 градуса. Според прогнозите на винопроизводителите, тази година добивите ще позволят да се достигнат количества вино близки до миналогодишните. Предстои да разберем какви ще са характеристиките му.

Все по-известни стават родните продукти не само в страната, но и в чужбина. От Китай, Виетнам и Япония са проявили вече интерес към българските вина. За сметка на това все по-малко руснаци, американци, французи, италианци и испанци проявяват
интерес към трапезните видове, които са и на по-ниска цена. Тук не става въпрос за отказ от продукцията ни, а за смяна на предпочитанията. Потребителите вече се ориентират към по-високата категория вина. Тези, които са произведени от гъмза, мавруд, широка мелнишка лоза, димят, керацуда и други.

 

За автора

Сродни публикации