Чуждата продукция подбива пазара на българските плодове и зеленчуци » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Чуждата продукция подбива пазара на българските плодове и зеленчуци

Акценти

  • Гръцките домати трето качество влизат в страната за 0,05 евро/кг и се продават като първо

Производителите на плодове и зеленчуци искат по-добро подпомагане и контрол на вноса.

Според българските производители на плодове и зеленчуци все повече намалява родната продукция по пазарите у нас. Вносните плодове и зеленчуци преобладават в търговската мрежа и това сериозно засилва конкуренцията, съобщи БНР.

Българските земеделци смятат, че е необходимо да се засили контрола върху вноса на продукция от страни като Турция, Македония и Албания. Нужно е да се осигури подкрепа за производителите ни, защото пазарът в страната е пренаситен с гръцки, турски, албански и македонски плодове и зеленчуците. Особеното е, че родните по нищо не отстъпват като качество и вкус, дори напротив.

Предвидено е на заседание на Консултативния съвет да се коментират мерките за подпомагане на българските производители.

Важно е да се намери решение, защото ако гърците могат да продават продукцията си у нас, то родните стопани не могат да предлагат зеленчуците и плодовете си там. Хората разказват, че стоката им минава хиляди проверки и за капак често бива запечатвана в камионите и връщана обратно.

Още по-фрапиращо е, че гръцките домати например влизат в страната за 0,05 евро/кг. Те са трето качество и следва да бъдат преработени. При проверка по борсите от БАБХ ги определят  като първо качество и  така доматите стигат до потребителите, оплакват се българските производители.

С такива цени и такава продукция българското производство няма как да се конкурира. Нужен е по-строг контрол и по-високо подпомагане, защото според земеделците, от 2015 г. финансирането за тях е едно и също.

 

Сродни публикации