Чувствително увеличение на средните цени на яйца размер М в Бургас » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Чувствително увеличение на средните цени на яйца размер М в Бургас

Акценти

  • Средната за страната цена на яйца – размер L в ДТО се запазва на ниво от 0,24 лв./бр

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица.

Яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,15 лв./бр. (Плевен) до 0,22 лв./бр. (Бургас). В четири области се отчитат увеличение на стойностите в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр. на седмична база.

Най-чувствително е в Бургас. Единствено в Ямбол е налице намаление, с 0,01 лв./бр. Средната стойност на едро за страната се задържа на ниво от 0,18 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца – размер М и L в големите търговски вериги (ГТВ) остават съответно 0,26 лв./бр. и 0,28 лв./бр.

Яйца – размер М в ГТВ са на цени от 0,22 лв./бр. (Варна и Добрич) до 0,30 лв./бр. (Разград).

Осем области регистрират различни ценови отклонения на седмична база. Те са в границите от -0,02 лв./бр. (Кърджали, Стара Загора и Хасково) до +0,02 лв./бр. (Русе).

Предлагането на яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия интервал от 0,24 лв./бр. (Смолян) до 0,31 лв./бр. (Разград, Русе и Силистра). В седем от областите се отчита повишение на стойностите в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр.

Най-съществено е в Русе, а единствено в Шумен – понижение, с 0,01 лв./бр.

В другите търговски обекти яйцата – размер М се търгуват на цени от 0,16 лв./бр. (Добрич) до 0,26 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана). Седмични ценови колебания се отчитат в пет от областите. При всички е налице намаление, достигащо до 0,02 лв./бр. в Перник и София. Средно за страната, цената на яйца – размер М в този тип обекти остава 0,22 лв./бр.

Средната за страната цена на яйца – размер L в ДТО се запазва на ниво от 0,24 лв./бр. Цените се движат от 0,19 лв./бр. до 0,28 лв./бр. Ценова промяна спрямо предходната седмица се регистрира в Благоевград, Кюстендил и Шумен.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната бележи намаление спрямо нивото отпреди един месец.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер М в ГТВ се повишава с 0,01 лв./бр. За размер L в ГТВ остава без промяна на месечна база. 

 

За автора

Сродни публикации