Чехите затягат употребата на хербициди » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Чехите затягат употребата на хербициди

Акценти

  • В ЕС лиценза за употреба на глифозат е удължен с 5 години и е валиден до 2022 г.

Употребата на глифозат ще бъде допустима само в краен случай

Продължават проучванията на различни препарати използвани в селското стопанство за борба с плевелите. Глифозатът е едно от тях и до момента резултатите от изследванията правени за въздействието му са противоречиви.

През 1974 г. е пуснат на пазара от американската компания „Монсанто“ под марката Roundup. Тази година немската компания „Байер“ придоби изцяло агрогиганта.

От Световната здравна организация са изследвали продукта и са стигнали до заключението, че глифозатът може да е причина за развитие на ракови заболявания. Направените тестове и проучвания са повторени, но резултатите от тях не съвпадат с първоначално получените.

На 17 септември министерството на земеделието на Чешката република наложи ограничение върху употребата му. Предвидено е то да влезе в сила от началото на следващата година. Забраната ще важи за общата употреба на глифозата като средство за борба с плевелите и/или като стимулант за ускоряване на зреенето на растенията. Като изключение ще се приемат само случаите, в които друга алтернатива няма.

Чешките земеделски производители са намалили драстично употребата на препарата. От 935 000 литра използвани през 2013 г. количествата изпръскани през 2017 г. са се понижили до 750 000 л.

В ЕС лиценза за употреба на глифозат е удължен с 5 години и е валиден до 2022 г. Това решение беше взето миналата година с подкрепата на 18 от страните членки. Чехия и Германия бяха сред гласувалите „за“ употребата на хербицида. ЕС даде право и на двете държави да изберат дали и какви ограничения да наложат върху употребата му.

 

Сродни публикации