Четете етикетите на кашкавала и сиренето » Съвети в земеделието

юли 19, 2024

Четете етикетите на кашкавала и сиренето

Акценти

  • Картофено нишесте замества част от млякото е новия кашкавал менте

Имитиращите продукти вече трябва да са с нови етикети и в отделни щандове или витрини

От днес, 14 януари, влизат в сила задължителните изисквания за етикетиране и предлагане на имитиращи продукти. Гратисният период за изпълнение на необходимите промени изтече вчера. Сега всички продукти, съдържащи растителни мазнини трябва да бъдат в отделни витрини или щандове и да са с ясно обозначение на етикета. Задължително трябва да бъде посочена съставката, която е включена като частичен заместител на млякото. Наредбата, която влезе в сила още през октомври 2018 г., засяга всички производители и търговци. Те  имаха няколко месеца, за да направят необходимите промени. Целта на новите условия, за предлагане и етикетиране на продуктите, е да се намали злоупотребата с доверието на клиентите и потреблението.

По оперативни данни, консумацията на продукти с растителни мазнини е намаляла, но въпреки това, през 2017 г. са закупени повече от 13 000 тона от тях.

От Асоциацията на млекопреработвателите в България алармират за нов продукт, който не отговаря на изискванията. В състава на новия кашкавал менте е вложено картофено нишесте. То е добавено като заместител на млякото. По този начин пада не само стойността на производствените разходи, но и цената за крайния потребител.

Производители обясняват, че за килограм истински кашкавал е необходимо използването на 10 литра мляко. Така цената му, заедно с всички останали разходи достига до около 13 кл/кг. С промяна в състава на крайния продукт, цената може да бъде свалена с до 4 пъти. Така се постига и икономия от количеството на вложеното мляко.

За съжаление, освен производители, от асоциацията “Активни потребители“ също са установили промени в качеството на продуктите, предлагани в търговската мрежа. Част от проверените такива са били в по-високо съдържание на въглехидрати. Това може да се дължи на непълно зреене, добавено нишесте или др. съставка, която да задържи водата в продукта. Освен новото менте, добре известни са вече и схемите за влагане на сухо мляко, суроватъчен протеин и растителни мазнини  в производството.

 

Сродни публикации