Честит празник на всички именици! » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Честит празник на всички именици!

Акценти

  • Днес празнуваме, за да се предпазим от болести

Днес празнуваме Антоновден

На 17 януари имен ден имат всички с имена: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка

Днес църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. Според житието му, в продължение на 20 години той е живял при пълно усамотение в постройка в пустинята. Починал е на 105-годишна възраст, запазвайки здравето и силата на тялото си.

Според народните вярвания днес празнуваме, за да се предпазим от болести. Жените не трябва да предат, плетат, варят боб и леща. Смята се, че ако престъпят забраните ще разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Днес специално за празника се замесват содени питки. Мажат се с петмез и се раздават на близки и съседи за здраве. Една трябва да се остави и на тавана „за белята, за лелята“. (така са наричали чумата преди). По тази причина и Антоновден е известен още като Лелинден.

Друга легенда разказва за двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова имените им дни се честват един след друг. Тогава празнуват всички ковачи, железари и ножари.

 

Сродни публикации