Честите валежи - предпоставка за болести по зеленчуците и плодовете » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Честите валежи – предпоставка за болести по зеленчуците и плодовете

Акценти

  • Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на второто десетдневие на юни

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури близки до климатичните норми за второто десетдневие на юни.

Прогнозират се повсеместни валежи и подобрение на почвените влагозапаси и в източните райони на страната. През изтеклия период валежи със стопанско значение бяха регистрирани в Западна, Централна България и на отделни места в южните райони. Очакваните валежи през следващия период ще бъдат от важно значение за пролетните култури, част от които ще встъпят в репродуктивен стадий от развитието си, през който изискванията им към влагата в почвата рязко ще се повишават. През второто десетдневие на юни при слънчогледа ще се осъществява образуване на съцветие. В края на десетдневието при най-ранните хибриди царевица ще се наблюдава начало на фаза изметляване. При зърнено – бобовите култури ще протича цъфтеж и формиране на бобове.

През периода при пшеницата и ечемика в полските райони ще се наблюдава масово восъчна и пълна зрелост. При посевите във високите полета ще протича млечна и преход към восъчна зрелост. През периода отново се прогнозират градушки и риск от разпиляване на узрялата зърнена реколта.

Очакваното неустойчиво време, с чести валежи, ще бъде предпоставка за повишаване на инфекциозния фон от редица гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури, струпясване по овошките, късно кафяво гниене по плодовете на късните сортове череши, сиво гниене по ягодите. При лозата ще приключва цъфтежът на ресите – фазата е критична за заразяване с мана.

 

 

За автора

Сродни публикации