"Черна" година отбелязват пчеларите в Европа » Съвети в земеделието

септември 25, 2022

„Черна“ година отбелязват пчеларите в Европа

Акценти

  • Във Франция на 1 януари 2020 година трябва да влезе в сила декрет

„Черна“ година за пчеларите в Европа.

Най-засегнати са  френските и италианските, които отчитат най-лошата реколта в историята си заради климатичните промени. Това отбелязва „Франс прес“.

Асоциацията на земеделските производители „Колдирети“ (Coldiretti) в Италия обяви „черна година“ с почти двойно по-слаба реколта спрямо събраните 23 300 тона мед през 2018 година.

Националният съюз на френските пчелари (Unaf) оповести, че реколтата „ще е най-лошата отпчел години“ – под 9000 тона. Това е близо четири пъти под равнището през 90-те години на миналия век.

Европейската шампионка в отрасъла Румъния тази година е с под средното за последните години (25 000) тона. Миналата година е събрала 30 000 тона.

Реколтата в Испания е на много ниско равнище от 2015 година, независимо от това, че държавата е с по-голям брой кошери от Румъния.

Френският пчеларски съюз също говори за „климатична катастрофа“.

„Колдирети“  обяснява ситуацията с необичайните климатични събития от януари до септември. Тогава в Италия е имало множество екстремни метеорологични събития – градушки, обилни валежи, бури, топлинни вълни и ветрове.

„Липсата на валежи през последните есен и зима са нанесли тежък удар на културите от рапица, което е довело до слабо производство на мед“. Това са думи на пчеларят от Румъния Мариан Патраску.
Спадът на производството в Италия би могъл да доведе до понижение на приходите със 73 милиона евро тази година. Към тях се прибавят и разходите, свързани с изхранването на пчелите.

Всички очакват подобрение на климатичните условия през идната година.

На фона на спада в производството пчеларите алармират и за опасността от големите количества мед, които се внасят от Китай. Според тях китайският мед не е чист и има добавен сироп.

В Испания пчеларите протестираха многократно, за да искат „антидъмпингови мерки“ срещу вноса на евтин китайски мед. Властите планират да въведат нови изисквания за етикетите. Там ще се посочват процентното съдържание на меда по страна на произход.

Във Франция на 1 януари 2020 година трябва да влезе в сила декрет. В него по ред на важност ще се упоменават всички страни с дял от над 20 процента в съдържанието на съответния буркан с мед.

Заради особено горещото лято на 2018 година се наблюдава оживен интерес към пчеларството в Норвегия и Швеция. То си остава странична дейност в тези скандинавски страни, отбелязва АФП. /БТА

 

За автора

Сродни публикации