Череши – сортове, формиране и резитба, торене » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Череши – сортове, формиране и резитба, торене

Акценти

  • Използваните подложки за черешата имат специфични изисквания към почвените условия

Кога точно е възникнала черешата, е трудно да се установи. Намерени костилки от череша обаче свидетелстват, че тя е използвана за храна още от праисторическия човек. Писмени сведения за черешата съществуват от времето на древногръцката и римската епоха.
Черешовите плодове са най-ранните свежи плодове на нашия пазар. Най-ранните сортове узряват още в средата на май. В плодовете на черешата се съдържат комплекс от витамини, минерални соли, киселини и др. Те възбуждат апетита, улесняват храносмилането, утоляват жаждата и ободряват. Плодовете съдържат главно плодова захар и само следи от захароза, поради което могат да се консумират от диабетици и са ценна храна за хора, предразположени към затлъстяване. Плодовете са ценна суровина за преработва в компоти, конфитюри, сладка, желета, ликьори и замразени плодове.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации