Акценти
- Салатното цвекло се отглежда чрез засяване на семената направо на място или с предварително производство на разсад
От кореноплодните зеленчуци салатното (червено) цвекло по своето стопанско значение и разпространение стои на едно от първите места. В редица европейски страни и страните от бившия СССР то е широко разпространен зеленчук както в южните, така и в северните райони. Това се обяснява, от една страна, с не особено голямата му взискателност и мъчнотии при отглеждането му, а от друга – с неговите хранителни достойнства и разнообразна употреба.
Хранителен състав на салатното цвекло
По своите хранителни качества салатното цвекло отстъпва само на морковите сред кореноплодните зеленчуци. То съдържа вода, азотни вещества, безазотни екстрактни вещества, от които много захари, целулоза и пентозани. Половината от съдържащите се в него азотни вещества представляват лесно усвоими белтъци, а от захарите в него преобладава захарозата.