Червеното вино подобрява здравето на очите » Съвети в земеделието

септември 25, 2022

Червеното вино подобрява здравето на очите

Акценти

  • Интересното е, че виното е богато на флуорид, който предпазва зъбите от кариеси

Хладните есенни дни и мрачното време предразполагат честите наздравици с червено вино.

Хубавото е, че то е изключително полезно благодарение на съдържащите се в него манган, желязо, витамин В2, холин, калий, флуорид, витамин В6, фосфол и витамин С.

Високото съдържание на рибофлавин и ресвератрол в червеното вино предпазват очите от дегенерация на макулата и катаракта.

Умерената консумация на червено вино може да помогне и на хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. Напитката помага за подобряване здравето на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Освен това то служи и като средство за намаляване на лошия холестерол, тъй като отстранява запушванията в кръвоносните съдове.

Въпреки тези ползи е необходимо да споменем, че прекомерната консумация на червено вино може да причини проблеми със сърцето.

Интересното е, че виното е богато на флуорид, който предпазва зъбите от кариеси. Освен това то помага за облекчаване на възпаленията и заболяванията на венците.

В напитката се съдържат още желязо и антиоксиданти, които предотвратяват появата на различни ракови заболявания.

Благодарение на витамин С във виното тялото може лесно да се освободи от стреса, да регулира температурата си и да провокира отделянето на хормона на съня. Консумацията на червено вино стимулира отделянето на мелатонин, който от своя страна подобрява качеството на съня и го прави по-дълъг.

 

Сродни публикации