Акценти
- Приемът трябва да е в умерени количества, да не се прекалява - една чаша на ден
Червеното вино е полезно за храносмилателната система и намалява холестерола, съобщават британски медии, цитирани от БТА.
Първото значимо изследване по въпроса установява доста по-голямо разнообразие на добри бактерии в храносмилателната система сред почитателите на червеното вино в сравнение с тези, които предпочитат бяло вино, сайдер или бира. Разбира се, приемът трябва да е в умерени количества, да не се прекалява – една чаша на ден.
Учените от Кингс колидж в Лондон смятат, че благотворният ефект се дължи на полифеноли от люспите на гроздето, които се използват при производството на червено вино. В тях има много антиоксиданти, които са полезни за микробиома. С това се обяснява и защо червеното вино се отразява добре на здравето.
Дисбалансът на „добрите“ и „лошите“ бактерии може да влоши здравето, като отслаби имунната система, предизвика напълняване или висок холестерол. Микробиом с по-голям брой различни бактериални видове се смята за показател за добро състояние на храносмилателната система.
„Ако трябва да избирате какъв алкохол да пиете, червеното вино изглежда най-уместно за потенциален полезен ефект върху здравето и микробите в червата, което също може да помогне за теглото и риска от сърдечни заболявания“ – казва ръководителят на изследването д-р Каролайн Льо Рой.
Учените са изследвали 3000 души във Великобритания, САЩ и Холандия, за да достигнат до своите изводи.