Червеногушите гъски стартираха есенната си миграция » Съвети в земеделието

юни 04, 2020

Червеногушите гъски стартираха есенната си миграция

Настана време за голямо пътуване.

Червеногушите гъски поеха към зимовищата си по Западното черноморско крайбрежие в България, Румъния и Украйна.

В първите дни на септември „нашите“ гъски маркирани тази пролет в Казахстан започнаха своята обратна миграция, напускайки гнездовите си територии. Те поеха на югозапад и въпреки че повечето се намират все още в тундрата, определено са стартирали есенната си миграция.

За момента осем гъски, „екипирани“ със сателитни предаватели са живи и здрави и показват „раздвижване“, готови за миграцията. Единствено от Иван няма вести от 10 дни. Това може би се дължи на слаб заряд на батерията на предавателя.

На „радара“  отново се появи и една от женските гъски, маркирани с GPS-GSM предаватели. Емилия е жива и здрава!

миПоради липсата на обхват в тундрата цяло лято нямахме връзка с нея няма, но ето че тя отново се появи и сега имаме данни къде е била. Данните й показват, че е била в двойка с друга от нашите гъски, Таню. Надяваме се и втората гъска с GSM предавател, Соня, да е в добра кондиция и след няколко дни и нейните придвижвания да се появят на екраните ни. Твърде вероятно е именно Соня да е фотографирана в Таймир това лято от самата Соня Розенфелд, на която е кръстена. Това означава, че всичките ни гъски са преживели успешно лятото.

Eсенната миграция е все още в началото си и повечето гъски все още не cа предприели по-дълъг прелет. Изглежда Миша е най-нетърпелив да мигрира на юг и вече в прелетял над 1500 км за две денонощия. От тях 1100 км е преодолял за само 15 часа със средна скорост от 73 км/ч!

Друг интересен факт е, че някой от двойките изглежда се разделят след гнездовия сезон и въпреки че използват едни и същи миграционни маршрути, не мигрират през цялото време заедно. Възможно е това да са неуспешно гнездили двойки, което предстои да установим. В момента проследяваме придвижванията на 3 двойки – Питър и Алекса, Сергей и Фантин, Таню и Емилия, като и при трите се наблюдава подобно поведение.

Пожелаваме сигурен прелет на червеногушите ни гъски и ще ги очакваме с нетърпение на местата за зимуване!

Снимка: savebranta.org

 

За автора

Сродни публикации