Червени кайсии покоряват пазара » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Червени кайсии покоряват пазара

Нови два сорта български кайсии, които имат червен цвят, се очаква да покорят пазарите. Те са по-едри от традиционните плодчета, хрупкави са и лесни за транспортиране, тъй като имат твърдо месо. Това съобщи директорът на Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра Люляна Иванова.

Новите сортове са именувани „Истър” и „Дръстър” и тяхното размножаване вече е започнало, въпреки че учените нямат достатъчно пари, за да приключат тяхното изпитване и плодовете да излязат на пазара.

По думите на Иванова срокът за пускането им по сергиите зависи от финансите, с които разполага станцията. Тя беше категорична, че новите видове кайсии имат отлични вкусови качества и бъдещето им е да бъдат пазарно ориентирани.

Експертът изтъкна, че на изложението „Агра”, което се проведе в Пловдив през март, е имало изключително голям интерес към наши сортове плодове. „Посадъчният материал се изкупи веднага”, уточни тя. И допълни, че е имало интерес към родните сортове от французи и сърби, които са се снабдили с разсад.

Иванова каза още, че тази година беритбената кампания на кайсиите се очаква да започне на 15 юни. Според нея плодовете няма да узреят по-рано.

За нетърпеливите да си купят от вкусния плод по пазарите в София вече пуснаха първите гръцки кайсии. Вносните плодове се търгуват за 10 лв./кг. За същите пари от сергиите може да се купят и гръцки череши и сини сливи. В някои хранителни вериги летните плодове могат да се намерят и на по-ниски цени.

Сини сливи от Гърция от хипермаркет могат да се купят за 7-8 лв., а кайсиите се предлагат за 7,99 лв. Първите български ягоди пък са от Кричим, като цената им е около 1,50 лв. за 500 грама.

 

За автора

Сродни публикации