Частни и публични проекти за общо 16 млн.лв. ще бъдат изпълнени в община Лясковец » Съвети в земеделието

октомври 30, 2020

Частни и публични проекти за общо 16 млн.лв. ще бъдат изпълнени в община Лясковец

Акценти

  • Очаква се в началото на месец октомври да бъдат готови предложенията за изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 44

В края на миналата седмица се състоя официалното откриване на обновената сграда на Народно читалище ,,Напредък-1870” в гр. Лясковец.

Официален гост на събитието беше министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя обясни, че близо 16 млн. лв. са одобрените разходи по проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020). Тези средства ще влязат като инвестиции в община Лясковец. Досега по приключени частни и публични проекти на територията на общината са изплатени повече от 5 млн. лв.

Модернизацията на сградата на читалището е осъществена по проект „Ремонт и обновяване на читалище „Напредък – 1870”. Тя е на стойност 380 546 лв. Извършен е ремонт на посетителския салон, сцената, прилежащите помещения в читалищната сграда. С предоставените средства е закупена осветителна и озвучителна техника.

Според министър Танева през новия програмен период на ПРСР общините ще могат да продължат да подобряват средата на живот, инвестирайки в материалната си база.

По време на посещението си в Лясковец, Десислава Танева се срещна със земеделски производители. Тема на разговорите им беше актуалната обстановка в страната във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. Стана ясно, че към момента екип от експерти  на БАБХ работи по изготвянето на новите изисквания за нивата на биосигурност в трите категории стопанства, отглеждащи свине. Очаква се в началото на месец октомври да бъдат готови предложенията за изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 44.

Министър Танева беше категорична, че отглеждането на прасета ще става единствено в условията на биосигурност. За личните стопанства се предвижда облекчена регистрация. В тях ще се допуска отглеждането на до три прасета, само за угояване и лични нужди. За фамилните ферми, които включват развъдна дейност, мерките за биосигурност са значително по-високи.

Предвидено е по Програмата за развитие на селските райони да бъдат отворени целеви приеми. Мерките ще бъдат насочени към инвестиции, свързани с допълнителна превенция на стопанствата и преодоляване на последствията от АЧС и други заболявания по животните, включително повишаване на биосигурността.

 

Сродни публикации