Частично бедствено положение ще обявят в област Разград » Съвети в земеделието

ноември 26, 2020

Частично бедствено положение ще обявят в област Разград

Акценти

  • Частичното бедствено положение ще влезе в сила на 31 юли и ще продължи до 7 август 2019 г.

Продължават проверките в стопанствата тип „заден двор“.

От 24 до 30 юли трябва да продължи бедственото положение на територията на Разградска област. След това ще бъде обявено частично бедствено положение в 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ в Исперих. Това беше решено на заседание на Областния щаб при бедствия и аварии. Решението е взето след консултация с МЗХГ, предаде БТА.

Частичното бедствено положение ще влезе в сила на 31 юли и ще продължи до 7 август 2019 г. То ще обхване териториите на общините Исперих, Завет и Самуил. В тези райони гъбари, билкари и други хора, събиращи горски продукти няма да могат да влизат в горите.

На заседанието е била обсъдена възможността да отпадне забраната за дърводобив. Тя би могла да доведе до затруднения при снабдяването на населението с дърва. Фирмите, ангажирани с тази дейност обаче, трябва да приложат необходимите мерки за биосигурност.

По информация на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев в региона продължава да няма потвърден случай на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/. Ветеринарите продължават проверките по т.нар. задни дворове. Съдействие им оказват от полицията и местните власти. Установено е, че хората сами са заклали животните си. Д-р Драмалиев е настоял пред представителите на общините да бъдат представени места за загробване на животни при необходимост.

От ловните сдружения в Разград, Исперих и Кубрат продължават да извършват необходимите огледи в горите. Не са установени трупове на диви прасета.

 

Сродни публикации