Чака се одобрението за обезщетение от 190 лв. на животно » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Чака се одобрението за обезщетение от 190 лв. на животно

Акценти

  • Методологията за изчисляване на обезщетенията се използва по нормативна уредба
  • От днес започва изплащането на паричните средства, с които ще бъдат обезщетени животновъдите

Днес предстои да бъде обсъдено и прието или отхвърлено повишението на обезщетенията за евтаназираните кози и овце в заразените области в страната.

Неясна все още остана темата за размера на финансовите компенсации за умъртвените животни. Според  методологията, която се използва към момента, финансовата помощ, която могат да получат засегнатите животновъди е в размер на 150 лв. на животно. В резултат от срещите си със стопаните министърът на земеделието, храните и горите се ангажира днес да внесе за гласуване от Министерски съвет увеличение на тази финансова помощ. Стремежът му ще бъде тя да достигне размер от 190 лв. на животно.

Методологията за изчисляване на обезщетенията се използва по нормативна уредба. Всяко отклонения от стойностите изчислени чрез нея подлежи на гласуване и одобрени от Министерски съвет.

От днес ще изплащат обезщетения на животновъдите в Ямболско и Бургаско

От днес започва изплащането на паричните средства, с които ще бъдат обезщетени животновъдите в Ямболска и Бургаска област. Те могат да бъдат получени по банков път или в брой. По уверение  на министъра на стопаните, които не желаят да получат парични средства като компенсация за умъртвените си животни ще бъдат осигурени идентични животни. Това ще се случи след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите от чума области.

 

Сродни публикации