Цените на зеленчуците растат заради по-ниските добиви » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Цените на зеленчуците растат заради по-ниските добиви

Акценти

  • Най-големи производители на пипер в световен мащаб са Китай – 51 %, Мексико – 8 % и Турция – 7 %

По данни на Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА) тази година се очакват доста по-ниски добиви на зеленчуците полско производство. Основна причина за това са неблагоприятното време през това лято и обилните валежи придружени с чести градушки.

Очаква се драстичен спад в общото количество произведени домати през тази година. То може да достигне до 145 хил. тона, което е с 9 % по-малко от произведеното през 2017 г. От тях 91 хил. т. се предполага, че ще бъдат доматите полско производство. Само за сравнение през 2017 г. тяхното количество е било с 11 % повече.

При краставиците се очаква добивите да са около 58 хил. тона. През изминалата година краставиците отглеждани на открити площи са дали реколта от 15 хил.т. За тази година очакванията са за 9 хил.т., което е с почти 40 % по-малко.

При пипера ситуацията също е усложнена. Голяма част от добивите са от полско отглеждане. За 2018 г. са прогнозирани количества в размер около 55 хил.т.

Поради влошените климатични условия и спада в добивите се очаква увеличение в цените на доматите, пипера и краставиците много над средните нива за последните няколко години. Средногодишните цени за трите вида зеленчуци може да достигнат следните стойности:

  • домати – 2,50 лв/кг. Това е с 4 % повече от средните цени отчетени за периода 2013-2017 г.;
  • краставици – 2,50 лв/кг. Тук цената е с 3 % по-ниска спрямо предходните 5 години;
  • пипер – 2,20 лв/кг. Отчетено е повишение със 7 % спрямо средните стойности за последните 5 години.

Посочените цени са за покупка на дребно.

В световен мащаб през 2017 г. произведените количества от някои видове зеленчуци са:

  • домати – 170 млн.т;
  • лук – 95 млн.т;
  • краставици – 82 млн.т;
  • пипер – 40 млн.т

Най-търсени са доматите, следвани от пипера и краставиците. От общия обем изтъргувани зеленчуци 22 % са домати, 12 % – пипер и само 6 % износните краставици. Въпреки ниския дял на краставиците за последните 5 години при тях е отчетено увеличени в произведените обеми и то е в размер на 19 %. През 2017 г. общото им количество е достигнало 82 млн.т. Страните членки на ЕС са едни от водещите износители на краставици за последните години. Изтъргуваните обеми възлизат на 2,8 млрд. долара.

При пипера също е отчетено увеличение в добивите, които за 2017 г. са достигнали 40 млн.т. Към момента най-големи производители в световен мащаб са Китай – 51 %, Мексико – 8 % и Турция – 7 %. Общото изтъргувано количество пипер в световен мащаб достига стойност от 6 млрд. долара. Очаква се търсенето на зелен и червен пипер да остане стабилно и в бъдеще.

Напоследък много от потребителите в  Европа се ориентират към родното производство. Тенденциите показват, че това не е само при търсенето на зеленчуци, но и на плодове.

 

Сродни публикации