Цената на хляба скочи » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Цената на хляба скочи

Акценти

  • Въпреки сегашното увеличение на цената на хляба производителите очакват да има второ такова преди да настъпи 2019 г.

Вече в три града потребителите си купуват насъщния на по-високи цени

От месеци специалисти и зърнопроизводители правят различни прогнози във връзка с промените в цената на хляба. Очакваше се тази корекция да се случи. Тази година лошото време драстично намали добивите от пшеница. Хлебопроизводителите неколкократно изразяваха становище, че поскъпне ли суровината ще поскъпне и крайния продукт. За съжаление на потребителите това увеличение вече е налице в няколко града в страната.

В Пловдив е отчетено нарастване на цената на хляба е с цели 20 %. В Пазарджик то е с 0,30 лв. Хлебопроизводители алармират, че този скок не се дължи само на промяната в цената на пшеницата. Повишение има и в размера на минималната работна заплата, тока, газта. Това са все разходи за производството, които трябва да бъдат покрити обясняват от бранша.

Сега по борсите пшеницата се продава за 350 лв., а само преди два месеца цената й беше 300 лв. Тази разлика се дължи както на по-високото търсене, така и на слабите добиви тази година. Въпреки сегашното увеличение на цената на хляба производителите очакват да има второ такова преди да настъпи 2019 г.

 

Сродни публикации