Директорът на Общинско предприятие „Хляб и хлебни изделия” Димитър Георгиев съобщава, че през последните години има тенденция производството на предприятието да намалява. ”Това не е следствие на цената, на която се продава хлябът, тъй като ние поддържаме пазарна цена. Проблемът е, че голяма част от колегите са в сивата икономика и реално с неплащането на данъци, на осигуровки, върху заплатите, могат да си позволят да подбиват цената на пазара и всъщност в момента цената на хляба се регулира от сивия сектор”, каза Георгиев.
Той посочи че предприятието продава хляб в различен ценови диапазон, от 70 до 95 стотинки за хляб, като това зависи от грамажа и различни типове брашно, които се ползват. В търговската мрежа цената е малко по- висока – от 80 стотинки до един лев за производството на бургаския хлебозавод. Все още в производството не се ползва брашно от тазгодишната реколта пшеница. ”Практиката е, че в самото начало, веднага след жътвата, всички мелничари комбинират стара и нова пшеница, така че реално, на сто процента, не сме усетили последствията от новата реколта. Това става обикновено към зимните месеци – ноември и декември, когато приключи при мелничарите старата реколта. Поне до момента нямаме опасения, че ще има влошаване на качеството на брашното, напротив – брашната, с които работим в момента, са с по-добри показатели, отколкото от миналата година, реколтата”, каза Георгиев.