Цената на оранжерийния домат е скочила драстично » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Цената на оранжерийния домат е скочила драстично

Акценти

  • При доматите от открити площи, които се използват основно за консервиране и приготвяне на сосове, търговията се осъществява на по-ниски нива на седмична база

Доматите от оранжериите са поскъпнали драстично по борсите и тържищата в страната.

Увеличението е с 21-25 %. Това сочи анализ на данните от Държавната агенция по стоковите борси и тържищата.

Причината за това е масовото търсене на стоката, както и липсата на полска продукция, която да е с подходящия за прясна консумация салатен домат.

През миналия период доматите под етилен се търгуваха по 1.97 лв/кг средно. През настоящата седмица те са на цена от 2,40 – 2,44 за килограм.

При доматите от открити площи, които се използват основно за консервиране и приготвяне на сосове, търговията се осъществява на по-ниски нива на седмична база. От 1,27 лв/кг средна стойност, през наблюдаваната седмица дребните домати са се продавали за 5 ст по-малко, допълват от ДКСБТ.

Поскъпване обаче се наблюдава и при червения пипер, докато при зеления има намаление. Червените чушки, които се търсят масово сега за приготвянето на зимнина и лютеница, са увеличили стойността си средно с 9-11% само за седмица. Така от 1,42 лв за кило те се продават по 1,55-1,58 лв.

Зелените чушки обаче от 1,23 лв/кг се търгуват с 1-6% по-евтино до 1,16-1,22 л/кг.

Спад в цената има и на оранжерийните краставици. От 1,20 лв през предишната седмица през този период те се продават с до 9% по-евтино – до 1,09 лв средна стойност. И при корнишоните има лек спад – в границите на 1-3%, допълват от ДКСБТ.

 

За автора

Сродни публикации